- 09-7733894
- 052-3798791
- ב'-ה' 10:00-18:00 ו'- 09:00-14:00
- השיבולים 2, רשפון
אין כמו הים! כולם אומרים את זה וזה כמובן נכון. יש בו משהו בים שמושך אליו כל כך הרבה אנשים ואחת הדרכים הטובות ביותר להנות מהים, להכיר אותו ולהרגיש חלק ממנו היא באמצעות פעילות ספורט ימי כמו גלישה. בשנים האחרונות התחום של ספורט ימי וגלישה מאוד פורחים ואחד מענפי הגלישה שצומח מאוד בשנים האחרונות הוא גלישת סאפ.
SUP > Stand Up Paddleboard. או בתרגום לעברית – גלשן חתירה בעמידה.
הסאפ הוא גלשן בעל נפח גדול לעומת גלשני גלים, מה שמאפשר לגולש לעמוד עליו באופן יציב גם כשהוא לא בתוך הגל ואפשר לגלוש בו גם בים נמוך או שטוח ללא גלים, ואפילו באגמים ונהרות.
התנועה עם הסאפ נעשית באמצעות משוט ייעודי שבו הגולש משתמש כדי להתקדם בזמן שהוא עומד על הסאפ.
האפשרות הזו לעמוד על הגלשן, להנות ממנו ולהכנס איתו לים עוד לפני שעוברים את הדרך הארוכה עד שלומדים לתפוס גלים כמו שצריך, היא אחד הדברים שגורמים לרבים להתחיל סאפ וגם בגלל הוורסיטיליות שלו – החל מלתפוס איתו גלים ועד אימוני יוגה סאפ.
למרות שנהוג לחשוב שה”פטנט” של הסאפ כגלשן שעומדים עליו ומתקדים תוך כדי חתירה עם משוט הוא יחסית חדש, כבר לפני מאות שנים בפולינזיה נצפו ילידים שעומדים על לוחות עץ במים וחותרים באמצעות משוט.
אבל כאמור, גלישת סאפ כמו שאנו מכירים אותה היום התחילה בתחילת שנות האלפיים ומאז זהו אחד מענפי הגלישה עם הצמיחה הגדולה ביותר מדי שנה.
כמו בהרבה תחומים וענפים, גם פה כמובן יש גיוון של סוגי סאפ המיועדים לשימושים שונים וסגנונות גלישה שונים. הסאפ שיתאים ביותר להתחלה וזה שלרוב נראה אותו בשימוש בחופים הוא גלשן סאפ All-Arund . הוא מתאים בעיקר לחתירה בים שטוח או בגלים לא גדולים. בדרך כלל סאפ מסוג זה יהיה בעל נפח גדול יחסית כדי לאפשר ציפה טובה ויציבות. אם אתם מחפשים סאפ ידידותי, שיהיה נוח להתחלה ושתוכלו להנות ממנו בתנאים שונים – סאפ מסוג זה יתאים עבורכם.
עבור מתחיל הנפח המומלץ לסאפ קשיח יהיה 170-190 ליטר ובאורך של 10-12 ft.
עבור מתחילים הנפח המומלץ לסאפ מתנפח יהיה 220-230 ליטר
מי שיותר בקטע של גלים, סאפ מסוג אולראונד לא יתאים לו והוא יצטרך סאפ שמותאם במיוחד לגלישת גלים. סאפ לגלים יהיה בגודל ובנפח קטן יותר כדי לאפשר זריזות, תגובתיות ותנועה קלה יותר על הגל. בדרך כלל האורך של סאפ לגלים יהיה 9-10 FT. הזנב של סאפ גלים יהיה צר יותר ועם רוקר (קשת) עמוק יותר בחרטום. גם בקטגוריה הזו של גלישת סאפ בגלים יהיו מבנים וסוגים שונים של סאפים בהתאם לסוג הגל שאותו מעדיף הגולש.
כמו בהרבה מקרים אחרים, הדרך הטובה ביותר ללמוד היא לקחת שיעורים ממדריך סאפ מיומן. גם אם אתם חושבים שאתם יכולים ללמוד סאפ לבד, שיעורי סאפ אצל מדריך מקצועי ישפרו משמעותית את מהירות הלמידה שלכם, ימנעו טעויות כמו פעולות טכניות שלא תדעו שאתם עושים אותן בצורה לא נכונה, למשל טכניקת חתירה – שהיא קריטית בשביל גלישה או אימון סאפ אפקטיבי. וכמו בכל דבר – מה שנראה מהצד פשוט יחסית, גם בגלישת סאפ יש הרבה פעולות וטיפים חשובים שמהותי להכיר אותם.
מלבד העיניין הטכני, גם מבחינה בטיחותית חשוב מאוד להיכנס לעולם הסאפ עם מדריך מיומן. מכיוון שלעומת תחומים אחרים הסאפ נחשב כתחום שהכניסה אליו היא יחסית קלה, אפשר לראות הרבה אנשים שמתחילים לגלוש סאפ כשהם ללא רקע קודם בספורט ימי ואין להם ניסיון וידע בכל מה שקשור לים – ימים מסוכנים, אזורים שלא כדאי להיכנס בהם, סחף והתמודדות איתו, היחלצות ממצבים מסוכנים ועוד. אז אם גם אתם רוצים לגלוש סאפ, כדאי שתעשו זאת באופן מסודר וכך תהיה לכם מודעות גבוהה יותר גם בהיבט הטכני שיעזור לכם להתקדם במהירות ובצורה נכונה והכי חשוב – גם מבחינה בטיחותית.
כשאתם מתחילים לגלוש סאפ, חשוב מאוד שמלבד הגלשן עצמו יהיו לכם את האביזרים שאתם צריכים כדי לגלוש ויש כמה אביזרים לסאפ שאתם חייבים שיהיו לכם. חלקם יגיעו “בילד-אין” יחד עם הסאפ כשאתם קונים בחנות או ביד שניה (אך עדיין חשוב לוודא שהם קיימים כאשר אתם רוכשים את הסאפ) וחלק תצטרכו להוסיף לסט של ציוד הסאפ שלכם.
האביזר הכי בסיסי אחרי הגלשן עצמו ואפילו אפשר להגיד שהוא לא אביזר, אלא חלק בלתי נפרד מהסאפ מכיוון שהוא זה שמשמש אותנו לתנועת הסאפ. זה גם אומר שאתם צריכים להקפיד על בחירה נכונה של המשוט לסאפ שלכם בשביל נוחות החתירה לאורך זמן והאפקטיביות של החתירה.
כמו שיש מגוון סוגים של סאפים, כך תמצאו גם מגוון של משוטים לסאפים שגם הם יכולים להיות מתאימים לשימושים שונים ובעלי טווח מחירים רחב בהתאם לאיכות המשוט.
תוכלו לבחור בין משוטים שעשויים מחומרים שונים כמו פיברגלס, אלומיניום, במבוק או משוט קרבון לסאפ שהוא נחשב לאיכותי יותר בגלל שהקרבון הוא חומר קל יותר וחזק יותר. יש משוטים שניתן לכוון את האורך שלהם בהתאם לגובה שלכם ויש גם משוטים שמתפרקים לחלקים כדי שתוכלו לאחסן אותם באופן נוח יותר.
כשאתם קונים סאפ, תוכלו להתייעץ בחנות לגבי סוג המשוט שמתאים לכם ובהתאם לתקציב.
הליש הוא הרצועה (“כבל” שעשוי בדרך כלל מגומי) שמתחברת לגלשן ומשם מחוברת לרגל של הגולש. התפקיד של הליש הוא לשמור את הסאפ מחובר אל הגולש כדי שאם הגולש ייפול מהסאפ הוא יוכל להישאר קרוב אליו ולא להתרחק ממנו, וגם לחזור לסאפ מהר יותר במקרה של נפילה למים.
ליש לסאפ שונה מליש לגלשני גלים כמו גלשני שורט למשל. הליש שמיועד לסאפ הוא ארוך יותר. האורך בדרך כלל מצויין ב-FT, ואורך הליש לסאפ נע בין 7-11 FT, שבמטרים זה אומר טווח של 2.1-3.3 מטר.
הליש הוא לא אביזר חובה, הוא חשוב כדי שהגלשן יישאר קרוב אליכם, בעיקר כשאתם מתחילים ונוטים ליפול הרבה, אך יש מקרים שבהם ליש יכול להיות מסוכן, בעיקר בגלים חזקים שעלולים להחזיר את הגלשן בעוצמה אליכם. לכן, יש מקרים שבהם יהיה אפילו כדאי להיות ללא הליש.
אצל רוב הסאפים תהיה חרב בודדת אחת, אך יש סאפים שכמו בגלשני גלים, יהיו עם סט של 3 חרבות. גם בחרבות (או סנפירים) לסאפ יש סוגים שונים שההבדל ביניהם הוא בגודל החרב, בחומר ממנו היא עשויה והצורה והם מיועדים לסגנונות גלישה שונים, אם מדובר על חתירה במים שטוחים, גלים, רייס ועוד.
תיק לסאפ חשוב כדי לשמור על הסאפ שלכם ממכות ופיצוצים וגם בשביל הנוחות בנשיאה ואחסון או אם אתם מתכוונים לטוס איתו. הסאפ הוא בעצם גלשן גדול, לפעמים גדול מאוד. כאתם נושאים אותו, מובילים אותו או מאחסנים אותו, כמעט בלתי נמנע שהוא יקבל מכה מדי פעם. מכות ופיצוצים יגרמו לכך שיכנסו מים לתוך הסאפ ויגרמו לו נזק.
מכיוון שכאמור סאפ הוא גלשן גדול וארוך, אם לא מדובר על סאפ מתנפח, ברוב הרכבים הוא לא ייכנס, לכן תצטרכו גם גגון או סט רצועות לנשיאת הסאפ על גג הרכב. אל תתפשרו על איכות הגגון או הרצועות ואל תקלו ראש בקשירה נכונה ומוקפדת כשאתם נוסעים עם סאפ על גג הרכב. כבר היו מקרים שגלשנים או סאפים עפו מגג רכב נוסע.
כשמדובר על סאפ מתנפח כמובן שגם משאבה היא חלק מהסט. יש משאבות שהן יעודיות לסאפ, שמאפשרות ניפוח קל ומהיר בשני הכיוונים (משיכה ודחיפה של מוט המשאבה) ויש משאבות שמגיעות גם עם מד לחץ, כך שיהיה לכם קל יותר לדעת מתי הגעתם למידת ניפוח הנכונה.
כשיש פיצוץ או מכה בגלשן תמיד צריך לקחת את הסאפ לתיקון מקצועי, מכיוון שתיקונים שנעשים בעזרת ערכת תיקון לא תמיד יחזיקו כשמדובר על פיצוץ רציני. לכן ערכת תיקון היא לרוב “עזרה ראשונה” לסאפ או כשמדובר במכות קטנות כשאין חשש שנכנסו מים לגלשן או כשאתם בנסיעה ואתם לא רוצים חלילה לפספס סשן.
גם לא אביזר חובה ואצל רוב הגולשים לא תראו אותו, אך כן מומלץ להשתמש באפוד ציפה גם אם אתם עם ליש (ליש עשוי גם להיקרע), בעיקר בהתחלה כשאתם נופלים הרבה מהסאפ או שאין לכם מספיק ניסיון בהתמודדות עם הים.
הבטיחות היא תמיד במקום הראשון, לכן הקסדה היא גם אביזר מומלץ מאוד. הרבה פעמים, בעיקר בהתחלה, אתם תיפלו מהסאפ ואי אפשר לסמוך על זה שתמיד הנפילה תהיה לתוך המים ולא על הסאפ עצמו. בנוסף, אם יש גלים הסאפ עלול לחזור אליכם או סאפ/גלשן של גולש אחר שעלול לפגוע בכם.
אז אם החלטתם שאתם רוצים להתחיל לגלוש סאפ או שכבר התחלתם, חשוב כמובן לעשות את זה בדרך הנכונה והבטוחה ביותר.
אתם יכולים להתייעץ עם גולשים ותיקים בתחום, להצטרף לקבוצות רלוונטיות שקיימות בפייסבוק וגם שם לקבל מידע, או דרך חנות גלישה שבה אתם רוכשים ציוד.
חשוב שתקבלו את המידע הנכון ותדעו באיזה ספוטים וימים מומלץ לגלוש ובאיזה לא, לבחור את סוג הגלשן הנכון עבורכם ועבור השימוש שלכם, להקפיד על בטיחות והכי חשוב כמובן – להנות מהספורט הזה ומהים.
סאפ מתנפח מתאים למי שמעדיף אפשרות לאחסון והובלה נוחים של הסאפ ובאם הוא גולש במים שטוחים או תנאי ים נוחים מכיוון שהוא פחות מתאים לים גלי.
טווח לחץ האוויר בסאפים מתנפחים יכול להיות 10-20 PSI בהתאם להוראות היצרן של הדגמים השונים. ככל שלחץ האויר יותר גבוה, כך הסאפ ירגיש יותר קשיח.
גלשן סאפ הוא גלשן במידות גדולות במיוחד ולכן לא יכנס ברוב הרכבים. לכן נהוג להוביל את הסאפ על גבי גגון תקני וייעודי.
כדי לעמוד על סאפ ולהשאר יציב צריך לפתח שיווי משקל על הסאפ. כמו הרבה דברים, זו מיומנות שנרכשת מתוך ניסיון. צריך לקבל את ההדרכה הנכונה ולאחר מכן להתאמן הרבה עד שמפתחים את היכולת לעמוד על הסאפ באופן יציב.
גם בשביל הביטחון וגם כדי שהכניסה לתחום תהיה נכונה ובטוחה, סאפ צריך ללמוד עם מדריך מיומן ומנוסה בתחום.
כן. יש סאפים שמיועדים לגלים. מדובר בדרך כלל על סאפים קשיחים יותר וקטנים יותר אשר מתאימים לגלים. גלישת גלים עם סאפ מתאימה למי שיש ניסיון בעמידה על סאפ או עם רקע בגלישת גלים.
כמו כל דבר, זוהי למידה שמצריכה תרגול. עם ההדרכה הנכונה ועם התמדה בתרגול, תהליך הלמידה יהיה קל יותר.
כאשר רוצים לקנות סאפ צריך להתייחס לפרמטרים שונים כדי שתרכשו את הסאפ שיתאים לכם. אם אתם מתחילים או מתקדמים, מה השימוש שלכם מהסאפ, אם אתם גולשים איתו גלים או חותרים בים שטוח ועוד. כדאי להתייעץ עם מוכר מנוסה בתחום על מנת שיתאים לכם את הסאפ הנכון עבורכם.
אם אתם מתחילים, אז סאפ מסוג אולאראונד יכול להתאים לכם. מדובר על סאפ שהנפח שלו גדול ולכן יש לו יכולת ציפה טובה והוא מאוד יציב. בנוסף הוא מתאים לסגנונות שונים, בין אם זה לחתירה או לגלים קטנים כך שהוא יתאים לכם להתחלה עד שתפתחו את הסגנון שלכם ותוכלו לעבור לסאפ מתקדמים שיותר יתאים לכם.
הסאפ הוא גלשן גדול עם יכולת ציפה והגלישה והחתירה עליו היא תמיד בעמידה, בניגוד לגלשני גלים שבהם החתירה היא בשכיבה. ההתקדמות עם הסאפ נעשית באמצעות חתירה עם משוט אחד שהוא ייעודי לסאפ.
כמו גלשנים מענפי גלישה אחרים, ניתן למצוא סוגים שונים של סאפ – יש סאפים מתנפחים ויש סאפים קשיחים. החלוקה יכולה הליות גם לפי סגנון גלישה או חתירה כמו סאפים שמתאימים לחתירה בים נמוך, סאפים לגלים, סאפ רייס ועוד.
סאפ מתנפח מקבל את הצורה שלו לאחר ניפוח במשאבה. כאשר הוא לא מנופח אפשר לקפל אותו, לשים אותו ברכב ולאחסן אותו במקום קטן. זאת לעומת סאפ קשיח שהצורה שלו נשארת קבועה וצריך מקום מיוחד לאחסן אותו. בנוסף סאפ מתנפח יהיה רך יותר והוא מתאים לחתירה, אך פחות יתאים לתפיסת גלים כמו סאפ קשיח.
כדי לגלוש ולחתור על סאפ יש אביזרים נוספים שמשתמשים בהם: ליש שמחבר את הגולש לסאפ, משוט לחתירה, תיק לנסיעות, גגון לרכב אם מדובר על סאפ קשיח ומשאבה ותיק אחסון במקרה שמדובר על סאפ מתנפח.